16 Mar

7 vanlige spørsmål om forbrukslån

Vurderer du å ta opp forbrukslån, har du sikkert mange spørsmål rundt dette. I denne artikkelen skal vi ta en gjennomgang av sju vanlige spørsmål rundt forbrukslånet.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er, som regel, et lån uten sikkerhet. Du kan velge å stille sikkerhet for lånet, for å få bedre betingelser, men de fleste gjør ikke det. Lånet kan du bruke til det du vil, det er ingen som stiller noen spørsmål rundt dette. Du trenger derfor ikke å forklare långiver hva du egentlig har tenkt å bruke disse pengene til.

Søknadsprosessen

Noe av det første mange lurer på er søknadsprosessen. Den er, takket være dagens teknologi, veldig enkel. Du finner de ulike aktørene på nett. Søknadskjemaet finner du på nettsiden. Du fyller den ut og sender den inn. Tilbudene får du innen veldig kort tid. Du kan også velge å bruke en sammenligningstjeneste eller låneformidler om du vil. Da sender du bare inn en søknad til dem, og så sørger de for å hente inn flere tilbud for deg. Mange av dem henter ikke bare inn tilbudene, men sammenligner dem for deg og presenterer deg for det aller beste. Siden det er så mange tilbydere av lån der ute, er det veldig viktig å være bevisst, slik at du får det tilbudet som er mest økonomisk lønnsomt for deg.

Når du har funnet det tilbudet du ønsker å takke ja til, signerer du for avtalen ved å bruke din egen BankID. Siden alt dette er elektronisk, tar det ikke lang tid før pengene er inne på kontoen din. Det finnes de bankene som lar deg signere avtalen og sende inn eventuell nødvendig dokumentasjon per post. Da tar selvfølgelig prosessen med å få pengene inn på konto, en del lengre tid.

Krav til deg som søker

16_TV_21_logoDet stilles også noen krav til deg som søker. Kravene til de ulike finansinstitusjonene er gjerne varianter av samme tema. Det vil si at for å bli vurdert som lånesøker må du ha fylt 21 år, ha vært bosatt i Norge over et visst antall år og ha en årsinntekt på rundt 200.000. Et av de aller viktigste kriteriene til deg som søker, er at du ikke må ha noen dårlig betalingshistorikk i form av inkasso eller betalingsanmerkninger. Dersom man er gift eller samboer kan det ofte lønne seg å søke sammen, da man på denne måten gjerne får bedre betingelser.

Summer og beløp

Forbrukslån kommer i nesten alle størrelser. Du kan faktisk søke om smålån, der beløpet ligger på mellom 1000 og 6000 kroner. De mest vanlige forbrukslånene ligger på mellom 20.000 og 500.000 kroner. Det vil si at det er en veldig stor spennvidde i det beløpet du kan søke om. Du kan se en oversikt på Lånutensikkerhetguide.no for en god oversikt over norske forbrukslån.

Renter, gebyrer og nedbetalingstid

BAföG-Rückzahlung_1400x700Spørsmål rundt renter, gebyrer og nedbetalingstid tar vi under ett, da disse hører sammen. Rentene på et boliglån kan ofte komme ned i ganske lave prosenttall. Det er fordi banken har tatt pant i boligen din, og lånet på den måten ikke innebærer en stor risiko for banken. Rentene på et forbrukslån uten sikkerhet er ofte høy. Det er fordi du som låntaker må betale for den risikoen banken tar ved å låne deg penger uten å ha en sikkerhet for disse pengene. Renten på et forbrukslån kan variere med alt fra rett under ti til langt over tjue prosent. Renten du får avhenger blant annet av kredittvurderingen banken foretar av deg, når du ber om lån.

Gebyrene du må betale er normalt et termingebyr, som kommer på hvert av de månedlige avdragene. Summen ligger ofte et sted rundt femti kroner. Det siste gebyret det er snakk om er etableringsgebyret. Det er et engangsbeløp du betaler långiver, for at de skal opprette lånet til deg. De fleste tar et gebyr som ligger rundt tusen kroner. Det er viktig å legge merke til at noen långivere tillater at du høyner lånebeløpet ditt, uten at du må betale flere etableringsgebyr. Det kan være greit å ha i tankene, om du skulle oppdage at du har lånt for lite penger.

Har du et boliglån, vil du normalt ha en nedbetalingstid på tjue år eller mer. Et forbrukslån uten sikkerhet vil ha en nedbetalingstid på alt mellom noen måneder og opp til femten år. Nedbetalingstiden avhenger selvfølgelig av hvor stort beløp du har lånt.

Selv om lånet er uten sikkerhet, bortfaller ikke din plikt til å betale tilbake pengene du har lånt. Får du problemer med å holde avtalen, anbefales det at du kontakter långiveren umiddelbart, slik at dere finner en løsning. Etter purring og inkasso, vil långiver kunne gå rettens vei for å få tilbake pengene du har lånt. Det finnes enkelte långivere som tilbyr en forsikring. Det vil si at om det skulle skje ett eller annet i livet ditt, som gjør at du har problemer med nedbetalingen av lånet, vil en slik forsikring kunne hjelpe deg ut av uføret.